Nieuwsbericht

Stemmen: Maak het voor iedereen begrijpelijk én toegankelijk

Volgende week mogen we weer van ons stemrecht gebruik gaan maken. Iets wat alle Nederlanders wat mij betreft zouden moeten doen. Stemmen dus, maar dat is soms best ingewikkeld. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met lezen en schrijven. En dat geldt nog steeds voor ruim 2,5 miljoen mensen. Of een verstandelijke beperking hebt. Of blind bent. Of…

Voor 1 op de 4 mensen in Nederland zijn verkiezingen onvoldoende toegankelijk. Gelukkig zijn er mooie initiatieven die willen helpen om stemmen toegankelijk te maken.

Een greep uit wat ik de afgelopen weken tegenkwam:

Steffie

Op haar website legt Steffie stap voor stap uit hoe stemmen werkt. Het is echt handig, want ze gebruikt makkelijke woorden en plaatjes om alles duidelijk te maken. Ook heeft Steffie een stemwijzer die je stap voor stap door het stemproces begeleidt.

Verkiezingstelefoon

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking kan het soms lastig zijn om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om hen te helpen, heeft een aantal zorgorganisaties de Verkiezingstelefoon opgezet. De telefoon is bereikbaar van 13 tot en met 16 november en van 20 tot en met 22 november. Tussen 10 en 15 uur. Bellen kan dan met 06-25679545. Een voicemail achterlaten of appen en sms’en met het nummer mag ook.

Politieke partijen

En dan zijn er gelukkig ook een aantal politieke partijen die hun verkiezingsprogramma in eenvoudige taal aanbieden. Zelfs in braille en gebarentaal.

Handreiking voor professionals

En voor de professionals onder ons (medewerkers van provincies, waterschappen, politieke partijen en andere organisaties die aandacht besteden aan deze verkiezingen) is er de Vernieuwde handreiking Politiek voor iedereen! Gemaakt door ProDemos, Stichting Lezen en Schrijven, Kennis over Zien en Ieder(in).

Rest mij nog 2 vragen

Laat het mij weten via LinkedIn. We werken immers met elkaar en voor elkaar aan een meer toegankelijke samenleving!

06 81 71 66 04